Tourflits.....tourflits....
Door: Sandy de Vreede
27 Juli 2018 | Litouwen, Klaipėda
Hier een bericht vanuit de ronde van de Baltische Staten....Litouwen....10 points....sorry, ik moet steeds aan het Songfestival denken. We zijn maandag vertrokken en onze reis is begonnen in de hoofdstad Vilnius. Een aanrader voor iedereen als citytrip. Veel te zien, niet al te grote stad, alles op loopafstand, niet te druk, niet heel veel toeristen en veilig. Alle grote merken zijn er vertegenwoordigd. Gewoon een westerse stad. Litouwen is sinds 1990 onafhankelijk van de toenmalige Sovjet Unie. Zelf rekenen ze trouwens vanaf 1918 waardoor dit jaar het 100-jarig feest is. In het begin hebben ze het heel moeilijk gehad. Rusland sloot de militaire fabrieken. Er was heel veel werkloosheid. Enorme inflatie. Maar vanaf 2013 gaat het goed. En dat is te merken. Veel dingen hebben gewoon Westerse prijzen. Merk- en sportkleding bijvoorbeeld. Ik vraag me af hoe ze dat kunnen betalen. Dat zal de rijke bovenlaag wel zijn. Ik ben er niet echt achter gekomen.
Goed, de hoofdstad is dus super. Enige minpunt was het KGB-museum dat gesloten was tijdens de dagen dat wij er waren. Verder zijn er prachtige gebouwen. Waaronder 43 kerken. 40 zijn er nog actief in gebruik. De mensen zijn op zichzelf, maar allemaal bereid om je te helpen als je ze iets vraagt. Ook ouderen die weinig Engels spreken. De sfeer is gemoedelijk. Er wonen 3 miljoen mensen in Litouwen waarvan 529.000 in de hoofdstad. We trekken door de Baltische Staten en voor ons zijn deze 3 staten 1pot nat. Maar dat is dus niet helemaal waar. Litouwen is de grootse, zuidelijkste en enige overwegend rooms-katholieke staat. Litouwen is anderhalf keer zo groot als Nederland en heeft dus maar 3 miljoen inwoners. Vandaar dat de sfeer waarschijnlijk gemoedelijk is en er weinig criminaliteit is. Ze hebben een eigen taal en betalen met de euro. Ook zijn ze lid van De Europese Unie, de NAVO en De Verenigde Naties. Net als de andere staten. Daar hechten ze zelf veel waarde aan, want er heerst nog altijd angst voor Rusland.
Terug naar onze tour. Na Vilnius zijn we naar Kaunas gegaan. Onderweg hebben we het waterslot bij Trakai bezocht. Het slot is opnieuw opgebouwd. Dat doende hier met veel gebouwen. Dan ziet het er een beetje nep uit. Ik hou er niet van. Maar je krijgt wel een goed beeld van hoe het moet zijn geweest. Het slot ligt aan een groot meer. We hebben er een rondje van een half uur gevaren. Dat was het leukste.
Kaunas was niet veel bijzonders. We zijn er te lang gebleven. Onderweg naar de volgende stad, Klaipeda, bezochten we een monument. Bleek daar een heel museum te zijn met overblijfselen van een gevangenis die tijdens de 2e Wereldoorlog dienst deed als concentratiekamp. We zijn een half uur bij het monument gebleven en er was geen tijd voor het museum. Echt een gemiste kans. Ik baalde als een stekker.
In Vilnius hebben Peter en ik het Holocaust museum bezocht. En we hebben foto’s gezien die dus afkomstig waren van fort 9. Ik had er overigens nog nooit van gehoord.
Maar goed, het volgende plaatsje was ook geen hoogtepunt, Klaipeda. We hebben er wel een hele leuke avond gehad gister. Peter en ik zijn met 2vrouwen uit de groep met de bus naar het centrum gegaan. Daar hebben we op een schip een drankje gedaan. Het zag er luxe uit, maar dat bleek mee te vallen. Dus we hebben er ook gegeten. Ik dacht iets vegetarisch besteld te hebben, maar het bleek toch vlees te zijn. Een soort dunne biefstuk en eerlijk gezegd smaakte het erg lekker....hihi....
Vandaag was het een leuke dag. We hebben het Nationale park de Koerse Schoorwal bezocht. Met de bus op de pont. Nog geen 5 minuten varen. Best een groot, langgerekt eiland met heel veel duinen en bos. Er is hier sowieso veel bos. Daar is de ruimte voor en het regent hier ook 200 dagen per jaar. Litouwen is daarom genoemd naar
Het Litouwse woord voor regen. De eerste 2dagen hebben wij regen gehad. De twee dagen erna 10 druppels en 5druppels. Dus dat mag geen naam hebben.
De Koerse Schoorwal lijkt op een Waddeneiland. Heel gezellig. We hebben er met z’n 2en een uur gevaren op een zeilschip. Heerlijk rustig en met wind. De laatste 2 dagen is het hier namelijk ook erg warm. Niet zo warm als bij jullie, maar wel te warm voor mij.
Hiermee komt een einde aan deze tourflits vanuit Litouwen. Morgen verlaten we het land en gaan we naar Letland. We verblijven alleen in de hoofdstad Riga, maar we bezoeken wel andere bezienswaardigheden. Ik ben benieuwd. De Tour de France volgen we trouwens ook. Eerst met Duits commentaar via Eurosport. Nu gelukkig via de app van Ziggo met Nederlands commentaar. Tom Dumoulin is geen naam om in het Duits uit te spreken.
We gaan zo slapen. Het is hier nu kwart over 10. Een uur later dan bij jullie. Morgen vertrekken we om half 9. Valt wel mee. Tot nu toe hebben we geen vol programma. Vaak een vrije middag en/of avond. Geen lange reisafstanden. Dus dat bevalt goed. De reis is wisselend. Maar ik heb zeker geen spijt dat ik hier ben. Onze tour wordt vervolgd.
Peter en Sandy
27 Juli 2018 - 19:58
Hans:
Hou Sandy en Peter ,
Zo te lezen weer eens een heel ander land en sfeer met een eigen geschiedenis jullie hebben me nieuwsgierig gemaakt.Wie weet, geniet ervan,
Groetjes uit een te zonnig Ermelo -
27 Juli 2018 - 20:00
Trommelmeisje:
He San en Peter,
Klinkt weer heel gezellig....maar wel jammer dat er soms geen tijd genoeg is om wat uitgebreider ergens rond te kijken. Heel veel plezier in Letland!
En ja, het is hier afgrijselijk warm..ik ga vannacht buiten slapen..hopelijk blijft het tot morgenochtend droog xxx -
28 Juli 2018 - 09:15
Leny:
Lieve Sandy en Peter,
Weer eens iets heel anders de Baltische Staten, maar het bevalt dus goed.
Je vertelt het zo dat je er ook naar toe wit, goed hoor.
Jullie hebben geluk met het weer, omdat het er 200 dagen regent.
Alleen moeten ze wel de hotspots aanpassen en geen musea overslaan waar echt iets te zien is.
Nog een hele fijne tour. hoop dat je nog een tourflits maakt.
Mama xx
27 Juni 2019 - 17:24
Joke :
Hallo Sandy en Peter
Kom ik zomaar op jullie reisverslag terecht.
Mijn broer maakt op dit moment de reis Baltische staten, met de bus uit Nederland.
Ik denk dat ik net als jullie de reis met Kras hebben gemaakt. Gevlogen heen en terug.
Bevalt veel beter.
Ik was er in 2017.
Erg leuk om te lezen van jullie.
Groetjes
joke