Geduld is een schone zaak
Door: Sandy de Vreede
01 Augustus 2018 | Estland, Tallinn
De laatste etappe van de ronde van de Baltische Staten zit er op. We zijn geëindigd in Tallinn. De hoofdstad van Estland. De meest Westerse stad van de 3 vind ik. Ook enorm veel toeristen. Dat komt vooral door de grote cruiseschepen die hier aanleggen. Ons hotel staat naast de haven en er liggen complete torenflats in het water. Op 1 schip zo’n 4000 toeristen. En soms liggen er wel 3 schepen tegelijk. Die mensen lopen dan allemaal rond in de oude binnenstad, Vanalinn (op de Unesco werelderfgoedlijst).
Tallinn heeft 440.000 inwoners. Dat is een derde van de hele bevolking van Estland. En het land is net iets groter dan Nederland. Dus moet je nagaan wat een ruimte hier is.
Tallinn is een grote stad, maar wij hebben ons vooral vermaakt in Vanalinn. Dit oude deel bestaat uit twee gedeelten: de Domberg (Toompea), waar de adel en de geestelijkheid woonden, en de benedenstad. Deze delen worden gescheiden door een muur en verbonden door twee straatjes: Lühike jalg (het 'Korte Been') en Pikk jalg (het 'Lange Been').
Onze groep is vanmorgen met een gids door de stad gaan lopen. Wij hadden er voor gekozen om samen een stadswandeling te doen via mijn telefoon. Dat ging heel goed. Leuke plekken en straatjes gezien. Ja, ook Tallinn is aan te raden voor een stedentrip. Misschien heeft deze hoofdstad nog wel de meeste voorkeur wat mij betreft. Hoewel ik alle hoofdsteden leuk vond en ze niet te vergelijken zijn.
Estland loopt voorop bij digitale vernieuwingen. Maar bestellingen op een terras gaan nog gewoon uit het hoofd of met een briefje. Waarbij het briefje soms kwijt raakt (in ons geval). Op een terras moet je sowieso meer geduld hebben dan bij ons. Niet overal gaat het even snel. Volgens onze gids is dat een overblijfsel uit de communistische tijd. Toen kreeg je je geld toch wel. Ik weet het niet. Misschien is het ook wel gewoon goed om wat geduldiger te zijn.
Naast alle mooie, oude gebouwen zijn we ook in een klein KGB museum geweest. Een gebouw waar onderin een gevangenis was. De ramen op straatniveau waren dichtgemetseld, zodat je niets kon horen van wat er binnen gebeurde. Een lugubere plaats. Tijdens de 2e Wereldoorlog is het ook door de nazi’s gebruikt. Een heel klein museum, maar wel de moeite waard.
Ik ga het hierbij laten. Het is kwart over 11. Morgen om half 6 op. Thanx allemaal voor jullie berichten. Echt super leuk om die te lezen. Morgenochtend om 10 uur landen we weer op Schiphol. Maandag ben ik weer op het werk. Eigenlijk was ik vrij, maar ik heb mijn vrije dag verschoven naar donderdag. Dan ga ik naar de wedstrijd van Feyenoord in of Slovenië of Polen. Wie weet plaats ik ook daar wel een bericht. Tot snel in ieder geval.
Groetjes, Sandy en Peter
02 Augustus 2018 - 06:04
Wilma :
Hey San .
Wat leuk om weer te lezen .
Ik heb genoten ..... dank je wel xxx
Groetjes : Wilma x -
02 Augustus 2018 - 08:02
Ton :
Heel leuk om te lezen vooral het buiten de groep de buurtverkennen is zo fijn dan kan je gaan en staan waar je wil. Wij lopen in Turijn wat een geweldige oude stad de moeite waard om te bezoeken en niet er om heen te rijden. We blin en miss hien wat langer hier er is zo wel moois te zien. Je hoort het wel hoe het is geweest en foto,s van jongetjes met Ju entus shirt aan hel leuk je gaat ze zien . Groetjes ook voor Peter